De Sarrià a La Mina

És fàcil deduir que hi ha moltes diferències dins la mateixa ciutat. Tenim persones diverses i agrupades, barris més petits i més grans, amb un nivell econòmic ben diferent i una vida centrada més o menys al carrer. Però aquestes suposicions a vegades calen ser contrastades. I això és el que els i les estudiants de segon de batxillerat de Salesians de Sarrià van voler fer dos anys seguits amb l’ajuda de la Plataforma d’Educació Social de La Mina.

Per tal de fer-ho es va organitzar una activitat de mapeig col·lectiu que els permetés comparar la rambla de La Mina amb el carrer major de Sarrià, contrastant el creixement urbanístic, econòmic i social.

I així, partint d’una dinàmica de coneixença que va servir per als dos espais, es va donar pas a les ja habituals passejades acompanyades de preguntes que portessin a la reflexió. D’aquesta manera, cartografia rere cartografia, aquest mapa buit al començament s’ha anat omplint de colors amb totes les anotacions que hem fet entre tots i totes.

La primera experiència amb l’escola Salesians de Sarrià va ser el 17 de febrer del 2016. Per una gran part de les persones, que no coneixien res de La Mina, va ser una oportunitat per poder anar més enllà dels mites que ens ceguen.

D’aquesta manera, i en petits grups, van començar a caminar per poder aprendre més i a interessar-se per aquella rambla solitària. Acompanyades d’un dossier on s’explicaven diversos elements d’aquesta, van estar explorant el territori i reflexionant sobre el que veien. I això, com ja sabem, es va acabar compartint al final de l’activitat sobre el gran mapa col·lectiu que ja tenia més vida amb l’anterior cartografia.

Aquesta vivència no va canviar gaire quan, un any després, al 17 de gener del 2017 es va tornar a demanar l’activitat de mapeig col·lectiu. Aquesta vegada els i les participants no sabien quins punts havien de visitar, ja que el dossier contenia un mapa mut. A còpia de llegir, investigar i preguntar van haver de descobrir on es trobaven. I així, aprenent a base d’experiències, vam recuperar el mapa que ja feia més d’un any s’havia començat.

Podeu veure un recull de fotografies de la primera trobada al flickr.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *